Fotoğrafça Anlatım Kitabı

PRATİK FOTOĞRAF REHBERİ – 3: FOTOĞRAFÇA ANLATIM
Cenk GENÇDİŞ’in Pratik Fotoğraf Rehberi serisinin üçüncü kitabı Fotoğrafça Anlatım’da çekim öncesi dikkat edilecek ipuçları yer alıyor.

Fotoğrafla iştigal eden bir fotoğraf gönüllüsünün belki de en önemli beklentilerinden biri fotoğrafına bakan izleyicinin, kendisinin çekim anında hissettiği duyguyu, düşünceyi, heyecanı hissetmesidir. Bunun gerçekleşmesi durumunda “iyi, güzel, doğru, başarılı, etkili” fotoğrafa ulaşılmış oluyor. Bu çok kabaca “Ne güzel bir günbatımı” diye düşünerek çektiğiniz bir fotoğrafın izleyici tarafından da “Ne güzel bir günbatımı” diyerek karşılanmasıdır. 

Fotoğrafça Anlatım Kitabı

Bu kitap ne anlatır? Ne anlatamaz?

Bu kitap, elbette sizlere en başarılı, en etkili fotoğraflarını çekmeyi garanti etmez, edemez (bunu hiçbir kitap yapamaz). Her fotoğraf çalışması o günün, o anın kendine özel koşullarının doğru değerlendirilmesi  ile başarılı olacaktır. Yine de bu kitabın temel hedefi tüm fotoğraf çalışmaları için ortak kullanılabilecek bazı dayanak noktaları oluşturmaktır. 

Bu kitap sizlere Photoshop ve benzeri bir görüntü düzenleme programı ile yapabileceğiniz düzeltme ve değişiklikleri anlatmaz ve hatta tavsiye etmez. Her ne kadar dijital teknoloji ile birlikte görüntü düzenleme programları kullanmak kaçınılmaz bir durum olsa da bu kitapta bir çok düzeltme ve müdahalelenin çekim sırasında yapılması önerilecektir.  Işık ayarı, renk düzeltmesi, White Balance (Beyaz Ayarı) müdahalesi, kompozisyon ve konuya yaklaşım gibi kriterler konu ile karşı karşıya kalındığında üstesinden gelinmesi gereken başlıklar olarak açıklanacaktır. 

Bu kitapta, ilerleyen sayfalarda ayrı ayrı özellikleri açıklanacak olan RAW (ham) ve JPEG (sıkıştırılmış) formatlardan JPEG’in pek çok fotoğraf gönüllüsü tarafından tercih edildiğini göz önünde tutularak çekim ipuçları buna göre açıklanacaktır. RAW formatta bir çok tercihin çekim sonrası (post – production) bilgisayar programı ile tamamlanacağı düşünülerek bu konu (Photoshop vb görüntü düzenlemeleri) uzmanlarına bırakılmıştır.

Fotoğrafça Anlatım Kitabı

Son olarak da bu kitap sizlere makine, objektifin işleyişini anlatmaz. Bu teknik ve mekanik konular bu kitabın ilgi alanına girmiyor. Fotoğrafçının konu karşısında yaşayacağı maceranın içerik ve anlatım yönüyle daha çok ilgilenerek, tüm teknik konuların bu anlatıma katkısı üzerinde durmayı tercih eder.

Artık örnek fotoğraflar üzerinden bu anlatım macerası için yola çıkabiliriz… 

Tüm bu macera boyunca teknik detaylar içerisinde boğulmamak için Henri Cartier BRESSON’un şu sözünü hiç aklımızdan çıkarmadan yola devam edelim: “Fotoğraf çekmek, kafayı, gözü ve yüreği, aynı nişan çizgisine yerleştirmek demektir.”  

Pratik Fotoğraf Rehberi-3: Fotoğrafça Anlatım kitabından sipariş vermek için tıklayın…

Diğer fotoğraf kitaplarımızı buradan görebilirsiniz…