Ücretsiz Belgesel Fotoğraf Atölyesi

Fototrek & İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, Cenk GENÇDİŞ danışmanlığında, 4 ay sürecek ve sergi – kitap (*)  ile tamamlanacak ücretsiz belgesel fotoğraf atölyesi projesi başlatıyor.

Teorik dersler, fotoğraf değerlendirmeleri, atölye danışmanlığı, sınıf – galeri kullanımı vb çalışmaların ücretsiz olacağı atölye çalışması 20 Mart 2020 Cuma akşamı başlıyor! 

Belgesel fotoğrafçılar, yakın çevrelerine, yaşadıkları topluma ve çağa tanık olmaya çalışırlar. Fotoğraflarında gösterdikleri, aynı zamanda onların hayata bakışıdır. Belgeselcilerin çokça kullandıkları yöntem foto röportajdır. Ele aldıkları hikayeyi bir dizi fotoğrafla anlatırken artistik düzeyi gözetir, yaratıcı uygulamalara başvururlar. 

Atölye Tarihleri

20 Mart 2020 Cuma Başlıyor!
Cuma akşamları, 19.30-21.30
Atölye çalışmasının ilk 7-8 haftası teorik dersler, ödev değerlendirmeleri ve proje konularının seçilmesi, Çekim Ağacı hazırlanması ile tamamlanacaktır.
Bu süre içerisinde katılımcılar çekim çalışmalarına da başlayacaktır. Teorik derslerin tamamlanmasıyla birlikte fotoğraf değerlendirme toplantıları başlayacak ve 6-8 haftalık süreyle değerlendirmeler yapılacaktır.


Çalışma sonunda seçilen fotoğraflar katılımcıların da ortak vereceği karar ile web sitesi, sergi ve kitap olarak değerlendirilecektir. Web sitesi, sergi ve kitap giderleri katılımcılar tarafından ortak olarak karşılanacaktır.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi

Atölye Başvuru Koşulları

Ücretsiz Belgesel Fotoğraf Atölyesi 25 kişiyle sınırlı olacaktır. Bu 25 kişilik liste aşağıdaki koşullara uyan arkadaşlar arasından seçilecektir.
Atölyeye katılmak için yapmanız gerekenler şöyle;

1) Instagram’da @fototrek_fotograf ve @isthatfototrek hesaplarını takip etmek.

2) Tek bir gönderi (post) içerisinde en fazla 3 adet İSTANBUL konulu fotoğrafınızı #fototrek_fotograf_belgesel ve #isthatfototrek_belgesel hastageriyle paylaşmak. (Aynı postta 3’ten fazla fotoğraf paylaşan ve 3 fotoğrafını ayrı ayrı paylaşan adayları değerlendirmeye alamayacağız)

3) Paylaşımlarınızı 13 Mart 2020 Cuma akşamı saat 20.00’ye kadar yapmanız gerekiyor. Bu tarih ve saatten sonra yapılan paylaşımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

Önemli Not: Daha önceden gerçekleştirdiğimiz İçinden Deniz Geçen Kent Belgesel Atölyesine katılan dostlarımızı, yeni arkadaşlara imkan sağlamak amacıyla, bu atölye çalışmasına kabul edemeyeceğiz.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi
Instagram’a fotoğraf yüklerken önce sol alt köşedeki imleci tıklayarak fotoğrafınızın tam boy görünmesini sağlamanızı, daha sonra sağ alt köşedeki çoklu paylaşım ile 3 fotoğrafı yüklemenizi rica ediyoruz…

Atölye Katılım Koşulları

* Atölye çalışmasında devamlılık esastır. Üst üste 2 kez mazeretsiz olarak oturumlara katılmayan arkadaşları maalesef çalışma grubundan çıkartmak durumundayız…  

* Atölye çalışmasına katılmak isteyen arkadaşların çekim çalışmalarını yapabilecekleri bir fotoğraf makinesi olması gerekmektedir. 

* Her katılımcı fotoğraf çekimlerini kendisi yapacaktır, bu çalışma grubun birlikte çekimler yapacağı bir program değildir. Her katılımcı bir yandan kendi fotografik kozasını örerken diğer yandan bir araya geldiğinde bir temayı anlatan hikayenin parçası olacak çalışmalar yapacaktır. 

* Her katılımcı 4 aylık süre sonunda, grupça karar verilen, sergi ve kitap çalışmasının giderlerine ortak olmayı kabul eder.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi

Atölye Dersleri ve İşleyişi

1. Oturum: Anlatım dili olarak fotoğraf, göstermek ve anlatmak kavramları, fotoğrafın dilleri ve doğrudan fotoğraf, belgesel fotoğraf ve foto röportaj tanımları, belgesel fotoğrafın farklı disiplinlerle ilişkisi …
2. Oturum: Belgesel Hazırlamak; konu seçimi, araştırma, ilişkilenme, Çekim Ağacı hazırlamak
3. Oturum: Katılımcıların belirledikleri konuların değerlendirilmesi, Proje Hazırlama Formlarının okunması, konu seçimlerinin yapılması.
4. Oturum: Foto Röportajın Elemanları, çekimlerde fotoğrafçının yaklaşımları nasıl olmalıdır?
5. Oturum: Çekim Ağaçlarının ve ilk fotoğrafların değerlendirilmesi…
6. Oturum: Fotoğraf Seçme ve Editing kriterleri…
7. Oturum: Çekim çalışmalarının değerlendirilmesi.
8. Oturum: Altyazı ve proje metninin yazılma yöntemleri…

8 oturum tamamlandıktan sonra katılımcılar çekimlere devam edecek ve her hafta çektikleri fotoğraflar değerlendirilecek ve seçmeleri yapılacaktır. Yaklaşık 6-8 haftalık değerlendirmelerden sonra son seçmeler yapılacak ve katılımcıların da ortak kararıyla web sitesi, sergi, fotoğraf albümü gibi çalışmalar yapılacaktır.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi

Ek Dersler

Atölye grubunun farklı başlıklarda eğitimlere ihtiyacı ortaya çıkarsa (Photoshop, RAW İşleme, Siyah Beyaz Çevrim, metin yazımı, teknik konular vb) Fototrek & İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, bu konular için eğitmenler bulacak, sınıf – atölye ayarlayacak, bu çalışmalarda ek bir bütçe gerekirse atölye grubu tarafından ortak olarak karşılanacaktır. 

Daha önce gerçekleştirdiğimiz İçinden Deniz Geçen Kent Atölyesi sonuçlarını buradan görebilirsiniz…

Cenk Gençdiş’in danışmanlığını yaptığı diğer atölyeleri de buradan görebilirsiniz…